Thomas Seeberg

Bærekraft på eventer: Slik reduserer XIID karbonavtrykket sitt med Artist-Rideren

 

I en verden hvor vi stadig blir mer bevisste på miljøet, tar også vi i XIID ansvar for å redusere karbonavtrykket vårt. Vi er opptatt av å gjøre våre leveranser mer bærekraftige, og i denne artikkelen vil vi dele hvordan vi bruker vår artist-rider til å redusere CO2-utslipp og fremme miljøvennlige praksiser.

«Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt!» - Blekkulf

 

En Teknisk Rider [rai´dər] er et dokument som viser hva en artist eller et band trenger for å kunne gjennomføre konserten sin. En Hospitality Rider rommer alt som har med mat, drikke og selve oppholdet å gjøre.

 

 

Grønn rider: En smartere vei til bærekraft

 

Å være bærekraftig for oss i XIID handler ikke bare om store endringer, men også om små skritt i riktig retning. Da vi begynte å se nærmere på våre egne vaner, innså vi raskt at det var flere områder hvor vi kunne gjøre en forskjell. For eksempel oppdaget vi at vi årlig brukte tusenvis av plastflasker til vann backstage — og ved å ha med egen vannflasker kunne vi spare enormt med plast-forbruk! Dette inspirerte oss til handling som førte til opprettelsen av vår egen "grønne" rider.

 

 

The Green Rider — inspirasjon til et felles ansvar

 

For å finne løsninger, måtte vi se utenfor våre egne rutiner og lete etter inspirasjon andre steder.

Et raskt søk ledet oss til en kampanje ledet av Fortum i 2019. Deres beregninger av artisten Stig Brenner (Unge Ferrari) sitt avtrykk over et år viste hele 62 tonn CO2. Etter å ha justert artistens rider, oppnådde de en betydelig reduksjon på 30% av samme avtrykk. Sammen med Nora Collective, All Things Live Norway og Øyafestivalen, lanserte de "The Green Rider" og oppfordret andre artister til å bli med på prosjektet. Les mer om dette på www.thegreenrider.no.

Denne inspirasjonen gjorde at vi tok en nøyere gjennomgang av våre egne artist-ridere for å identifisere områder der vi kunne redusere vårt avtrykk uten å påvirke kvaliteten på våre leveranser. Mens vi forstod at enkelte krav kunne være utenfor vår kontroll, var vi fast bestemt på å ta ansvar der det er mulig.

 

 

Matens rolle i vårt karbonavtrykk

 

«For artister på turné er det viktig at maten smaker godt og at den er mettende. Sørg derfor for at maten er rik på protein, langsomme karbohydrater og fett» - Heidi Rødeid, Gründer Oslo Vegetarfestival

 

På veien videre mot vår "grønnere" rider, møtte vi også Heidi Rødeid, programleder og en fremtredende skikkelse innenfor bærekraftig mat som gründer av Oslo Vegetar Festival. Hun ga oss verdifull innsikt i hvor viktig matproduksjon påvirker avtrykket vårt.


Heidi påpekte at matindustrien står for rundt en tredjedel av de globale utslippene. Å redusere forbruket av kjøtt er derfor en viktig del av å redusere utslippet fra arrangementer og personlig forbruk. Mens kylling har et lavere karbonavtrykk enn storfe og lam, understreket hun også viktigheten av å velge leverandører som behandler dyrene på en bærekraftig måte.

Ved å erstatte kjøtt med plantebaserte alternativer, kan vi ikke bare redusere vårt karbonavtrykk, men også bidra til bedre dyrevelferd. Heidis innsikter minner oss om viktigheten av å tenke grundig gjennom våre valg, også når det gjelder mat.

 

Å ta del i bærekraftige praksiser på eventer handler ikke bare om å være snill mot planeten, det handler også om å være smart.

 

 

XIID sin Grønne Rider

 

Den "grønne" rideren vår fokuserer på å redusere plastforbruk, CO2-utslipp og matsvinn, uten å gå på bekostning av kvaliteten på våre leveranser. Vi har valgt ut fem hovedområder der vi tar grep for å være mer miljøvennlige:

1. Bærekraftig reise

  • Kollektivtransport og samkjøring: Oppfordre til bruk av kollektivtransport eller samkjøring til og fra steder. Dette kan inkludere buss eller tog istedenfor fly når det er mulig.
  • Kompensere for karbonutslipp: Be om at arrangør/sluttkunde investerer i karbon-kompensasjons-programmer som balanserer utslippene fra reise.

2. Miljøvennlig sceneproduksjon

  • Energi-effektivitet: Bruk av energieffektiv belysning og lydutstyr. LED-lys, LED-Skjerm, fjernproduksjon av kamera, Klasse D-forsterkere, oppladbare batterier er eksempler på utstyr som benytter mindre energi og reduserer avtrykket.
  • Materialbruk: Velg gjenbrukbare, resirkulerbare eller bærekraftig produserte materialer for sceneoppsett og dekor.

3. Mat og drikke

  • Kutt vannflasker: Vi har gått til innkjøp av egne vannflasker til våre artister og i Norge så ber vi kunn om tilgang til påfyll av flaskene våres.
  • Lokale leverandører: Samarbeid med lokale leverandører på mat og drikke reduserer transport-utslipp og støtter lokalsamfunnet
  • Kutt ut rødt kjøtt: Vi ønsker ikke å få servert rødt kjøtt, men heller kylling og fisk som alternativ. Det å kutte rødt kjøtt av storfe utgjør en mye større forskjell enn man kan se for seg sammenlignet med alternativene. Man kan evt gå for vegansk for de som foretrekker det.

4. Avfallshåndtering

  • Resirkulering og kompostering: Ha tydelige merkede resirkulerings- og komposterings-stasjoner tilgjengelige for artistene og forsåvidt publikum.
  • Redusere engangsprodukter: Unngå bruk av engangsprodukter, spesielt plast.

5. Samarbeid med andre arrangører

  • Hvor er neste stopp for artistene?: Spør hvor neste jobb er og se etter muligheter for å dele kostnadene på reise, overnatting, turnébuss e.l med neste arrangør artistene skal opptre for.
  • Sammen får man mer for pengene: De fleste selskaper holder eventene sine innenfor samme tid gjennom året. Kan næringslivet gå i dialog og benytte samme venue, samme leverandører og samme underholdning, så kan man halvere transportkostnader og utslipp. Kommunikasjon koster så lite.

 

 

XIID sin oppfordring til handling

 

Å ta del i bærekraftige praksiser på eventer handler ikke bare om å være snill mot planeten, det handler også om å være smart. Ved å redusere vårt karbonavtrykk bidrar vi til å bevare miljøet for fremtidige generasjoner samtidig som vi skaper bedre opplevelser for vårt publikum. Vi oppfordrer derfor andre artister og arrangører til å ta del i denne reisen mot bærekraft. Små endringer kan gjøre en stor forskjell, og sammen kan vi skape en mer bærekraftig fremtid for alle.

0
Feed

Skriv en kommentar